Geschiedenis

Villa Rozenrust

Park Rozenrust is een klein park, iets meer dan 2 ha, in Leidschendam. Het kreeg zijn naam van Christiaan Roos, kassier van de Haagse Bank van Lening. Deze kocht in 1791 een boerenhofstede aan de Veursestraatweg met 5 ha land aan deze zijde van de Vliet en nog 40 ha weiland aan de andere zijde in de Starrevaartpolder. In 1792 liet hij de boerderij afbreken en op die plaats een ‘bouwmanshuis, tevens heerewoningh’ bouwen die hij Roosenrust noemde.

Via verkoop en vererving kwam het buiten in 1829 in het bezit van Jhr.Mr. Marinus Willem de Jonge van Campensnieuwland. In 1846 gaf hij de beroemde tuinarchitect Jan David Zocher opdracht om bij zijn huis een tuin te ontwerpen in de Engelse landschapsstijl. Deze kenmerkt zich door gebogen lijnen, waterpartijen en doorkijkjes. Zocher hield van exoten, maar behield ook de natuurlijke beplanting. Zo vindt u in het park behalve Moerascypres, Vleugelnoot en Ginkgo ook Essen, Elzen, Wilgen en Eiken.

In 1955 kocht de gemeente Leidschendam het buiten, dat nog slechts enkele ha groot was, van de laatste eigenaar. Er werden tennisbanen aangelegd, er kwam een zandbak met wat bankjes en er werden stinzeplanten aangebracht. Sinds 1965 is het park open voor publiek. De villa werd van de tuin gescheiden en is sinds 1968 in gebruik als restaurant.

In 2007 vestigden de Raimondi’s zich in Villa Rozenrust. Naast hun Haagse restaurant Sapori d’Italia zochten zij uitbreiding en vonden de ruimte daarvoor in de Villa.